Från Försvarshögskolan till elbranschen

Felicia Callmar brinner för säkerhetsfrågor. I rollen som säkerhetsstrateg på Ellevio arbetar hon för att säkerställa att Sveriges elnät förblir robust, även under extrema omständigheter.

Felicia Callmar
Felicia Callmar. Foto: Christin Philipson

År 2017 återaktiverade den svenska regeringen totalförsvarsplaneringen. Givet ett försämrat säkerhetspolitiskt läge behövde Sverige snabbt börja återuppbygga totalförsvaret. Det väckte Felicia Callmars intresse för krisberedskap och civilt försvar. Samma år skulle hon skriva sin masteruppsats på Försvarshögskolan, och ämnet var givet.

– Jag tyckte att det var spännande att följa när regeringen så tydligt ändrade inriktning på den svenska försvarspolitiken och återupptog den totalförsvarsplanering som legat vilande i 20 år, berättar Felicia.

Efter avslutad examen började hon att arbeta med just totalförsvarsplanering, på både kommunal och statlig nivå. Det är nu ett år sedan Felicia klev in på Ellevio, i rollen som säkerhetsstrateg med inriktning på krisberedskap och totalförsvarsplanering. Att säkra tillgången till el är en viktig del av totalförsvaret.

– Elnätet är samhällets absolut viktigaste infrastruktur och dessutom grunden till hela den gröna omställningen. Elförsörjningen är otroligt viktig i fredstid och om möjligt ännu mer avgörande för totalförsvaret. Jag är otroligt glad att ha möjlighet att jobba med de här frågorna. Jag känner att det är ’här det händer’, säger Felicia.

Viktigt höja kunskapen om totalförsvaret

Felicia Callmar
Foto: Christin Philipson

I rollen som säkerhetsstrateg på Ellevio ingår många olika arbetsuppgifter. Att sprida information och höja kunskapen internt är en viktig del av jobbet.

– När det kommer till totalförsvaret så är kunskapsnivån generellt i samhället låg, vilket inte alls är konstigt. Vi har haft 200 år av fred och sen ska plötsligt allt hända på en gång. Jag har ju arbetat med de här frågorna i många år, men jag har en stor förståelse och ödmjukhet för att det inte är så för alla, säger Felicia.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina märker Felicia ändå av ett ökat intresse för säkerhetsfrågor.

– Människor måste få tid på sig att förstå. Jag håller presentationer och förklarar vad det innebär för Ellevio att vara en del av totalförsvaret. Jag leder också workshops, där vi tillsammans tittar på hur Ellevio ska kunna upprätthålla verksamheten även i kristid, berättar Felicia.

Både social och analytisk roll

Felicia Callmar
Foto: Christin Philipson

Kontinuitetsplaner, eller plan B som Felicia brukar kalla dem, handlar om att kartlägga de processer som är kritiska för elleveransen och säkerställa att det finns alternativa sätt att driva verksamheten.

– I den här rollen behöver man vara både social och analytisk, och bra på att kunna förklara det komplicerade på ett enkelt sätt. Det är viktigt att förstå att säkerhet är en stödfunktion. Det är inte på säkerhetsenheten som vi skapar säkerhet – det gör vi tillsammans med verksamheten.

Ett väl fungerande samarbete med de andra avdelningarna är viktigt för att Felicia ska kunna göra sitt jobb.

– Jag är beroende av människor som är experter på sina områden och på Ellevio finns en otrolig kunskap som jag ständigt blir imponerad av. Kulturen är väldigt öppen och alla delar med sig av sin expertis. Det gör mitt arbete väldigt mycket enklare, avslutar Felicia.

FAKTA:

  • Ålder: 30 år
  • Utbildning: Dubbel kandidatexamen i historia och statsvetenskap, samt masterprogrammet i krig och politik på Försvarshögskolan
  • Fritid: Husrenovering och hästar
  • Bor: Huddinge
  • Bäst med att jobba på Ellevio: Att vara med och utveckla säkerhetsfrågorna i en bransch som har stor betydelse för samhällets funktionalitet

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 12 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer