Information vid strömavbrott
Har du drabbats av strömavbrott? Vi jobbar alltid för att elen ska fungera, men om något inträffar hjälper vi dig. Här hittar du en guide för att se om du själv kan lösa felet, hur du får information om pågående större avbrott och hur du själv anmäler strömavbrott.
Kontakt vid strömavbrott
- Kontrollera om ditt strömavbrott redan är rapporterat på vår avbrottskarta
- Gör en felsökning och anmäl ditt strömavbrott via vårt formulär
- Gör en strömavbrottsanmälan dygnet runt via telefon 0771-53 53 00
Vad du själv kan göra om elen slutat fungera
En vanlig orsak till strömavbrott är att elnätet blivit skadat av väder, tekniska fel eller grävarbete. Men avbrottet kan också bero på ett lokalt fel.
I alla fastigheter finns en elcentral (elskåp) som innehåller säkringar och skyddar elsystemet från att bli överbelastat. Ett strömavbrott kan bero på att en säkring har gått sönder eller att jordfelsbrytaren slagit ifrån.
1. Kontrollera bostaden eller fastigheten
- Kontrollera om avbrottet bara är i er fastighet. Lyser det ute på gatan och i grannhusen är förmodligen felet hos er.
- Kontrollera elcentralen (ibland även kallat elskåp eller proppskåp). I ett bostadshus sitter den oftast i hallen, källaren eller garaget.
- Ta reda på typ av elcentral:
- Automatsäkringscentral har knappar, så kallade vippsäkringar som "faller ner" om systemet blir överbelastat. Här finns också jordfelsbrytaren. Säkringarna i en automatsäkringscentral går inte sönder utan slår bara ifrån.
- Äldre proppskåp med så kallade "proppsäkringar" eller skruvsäkringar är vanligast i äldre bostäder. Vid strömavbrott går säkringen sönder och måste bytas.
- Kontrollera säkringar och jordfelsbrytaren.
- Om du delvis är utan el kan felet bero på att en säkring har gått.
- Är du helt utan el kan du testa att återställa jordfelsbrytaren.
- Bor du i hus kan du kontrollera huvudsäkringen.
- Om felet kvarstår och strömavbrottet bara är hemma hos dig ska du kontakta en elektriker.
- Bor du i lägenhet och fortfarande saknar el; kontakta hyresvärd, fastighetsförvaltare eller ordförande i bostadsrättsföreningen.
2. Kolla närområdet
- Om det bara är ni eller ett fåtal grannar som har strömavbrott, ring oss på 0771-53 53 00 och gör en felanmälan.
- Är hela kvarteret utan el - kolla vår avbrottskarta. När ett större område är strömlöst känner vi ofta till störningen och har satt igång med att reparera felet.
Automatsäkringscentral
Säkringarna är till för att skydda dig. Om elsystemet är överbelastat går inte säkringen sönder, den slår bara ifrån.
- Hitta och åtgärda orsaken till strömavbrottet.
- Återställ säkringen genom att trycka upp den säkringsknapp som har fallit ned.
- När du har återställt säkringen kan du slå på apparaterna en och en.
- Har du fortfarande ingen el – kontakta en elektriker.
I de flesta centraler finns också en jordfelsbrytare, som är till för att skydda din elanläggning. Om någonting är fel i din elanläggning stängs strömmen av. Om jordfelsbrytaren slår ifrån och gör så att din bostad blir strömlös:
- Gör den apparat som du nyligen kopplat in strömlös.
- Tryck upp knappen till jordfelsbrytaren som fallit ned.
Om jordfelsbrytaren slår ifrån igen behöver du göra en felsökning:
- Slå ifrån alla säkringar och slå på jordfelsbrytaren.
- Slå på säkring för säkring, en i taget, tills du ser var jordfelsbrytaren kopplar ifrån. Där har du felet.
Äldre proppskåp
Ett proppskåp innehåller säkringar (proppar) som skyddar ditt elsystem från överbelastning. Om du belastar elsystemet hårt kan en eller flera säkringar gå sönder och strömmen går. Du behöver då byta propp.
- Hitta och åtgärda orsaken till strömavbrottet.
- Hitta vilken säkring som har gått sönder. Du ser vilken som är trasig genom att den lilla färgpricken i änden har lossnat.
- Byt ut den trasiga mot en ny. Tänk på att välja rätt styrka. Säkringen ska ha samma färg som bottenplattan inne i skåpet. Grön=6A (Ampere), röd=10A, grå=16A
- Slå på apparaterna en och en efter att du har bytt säkring.
Om strömavbrottet håller i sig
I vårt moderna samhälle är vi helt beroende av el för att vardagen ska fungera både hemma och på jobbet. Ett strömavbrott kan påverka såväl portkod och hissar som internetuppkopplingar och bli väldigt besvärligt. Här är några tips om du drabbats av ett längre strömavbrott.
- Lyssna på lokalradion. Vid större störningar i elnätet lämnar vi löpande information till lokalradiostationerna och lokal media.
- Du kan även prenumerera på information om strömavbrott via sms eller e-post. Tjänsten är gratis och du får kontinuerligt information om läget.
Checklista: Bra saker att ha hemma
- Ficklampa och batterier
- Extra laddningsbatteri (powerbank) till mobiltelefonen
- Reservsäkringar (om du har proppskåp)
- Stearinljus och tändstickor
- Batteridriven radio eller bilradio
- Torra matvaror och konserver
- Ved (om det finns öppen spis i hemmet)
- Sovsäckar och filtar
Fler tips hittar du hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Om något i ditt hem har gått sönder på grund av ett strömavbrott kan du ha rätt till ersättning. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag eller direkt till oss.
- Har du haft ett sammanhängande strömavbrott över 12 timmar har du rätt till avbrottsersättning. Ersättningen betalas ut automatiskt på din faktura.
- Har du frågor kring din avbrottsersättning, kontakta vår kundservice på 0771–53 53 00
Håll dig informerad vid strömavbrott
Strömavbrott kan vara planerade eller inträffa oväntat. Oavsett orsaken vet vi att du som kund vill ha snabb och tydlig information. Genom att prenumerera på våra aviseringar via sms eller e-post får du uppdateringar om pågående avbrott, prognoser och orsaker.
Logga in på Mina sidor och gå till sidan Meddelande vid strömavbrott. Där kan du registrera de anläggningar du vill få information om och välja mellan sms eller e-post.
Logga in
-
Automatiska aviseringar: När ett fel uppstår i elnätet skickar vårt system automatiskt ut information till berörda kunder. Meddelandet innehåller en länk till vår avbrottskarta (öppnas i ny flik) där du kan följa avbrottets status och prognos.
-
Fel i lågspänningsnätet: Om felet finns i lågspänningsnätet, alltså elnätet närmast din bostad eller fastighet, behöver vi få in en felanmälan för att vi ska kunna registrera och åtgärda det. Efter anmälan får du och andra berörda kunder information om avbrottet.
-
Planerade avbrott: Vid planerade strömavbrott informerar vi dig minst 5 dagar i förväg via brev och/eller e-post. Vi skickar även påminnelser via sms och/eller e-post dagen innan samt när avbrottet börjar och slutar.
-
Informationens innehåll: Sms-meddelanden innehåller endast anläggningsadressen. Om du vill ha både anläggningsadress och anläggnings-id i informationen, välj att få aviseringar via e-post.
På samma sida där du anmälde dig, Meddelande vid strömavbrott på Mina sidor, kan du enkelt ta bort de kontaktuppgifter du inte längre vill använda för aviseringar.
Om du fått besked om att strömmen är tillbaka men fortfarande saknar el, kan det bero på ett lokalt fel som ännu inte är rapporterat.
Kontakta oss gärna på 0771-53 53 00 så att vi kan undersöka och åtgärda problemet.
Vanliga frågor och svar
-
Om du har ett pågående strömavbrott kan du kontrollera om det redan är felanmält, det ser du på vår avbrottskarta.
Om strömavbrottet inte redan är anmält kan du göra detta via avbrottskartan genom att klicka på "Anmäl strömavbrott" under "Syns inte ditt avbrott i kartan?" eller genom att ringa till Felanmälan på telefon 0771-53 53 00 som har öppet dygnet runt. För att göra en felanmälan via webben krävs tillgång till BankID.
Om du vill få sms eller e-postmeddelande vid strömavbrott (både planerade och oplanerade) kan du anmäla dig till vår strömavbrottsinformation, det gör du enklast via Mina sidor för privatkunder eller Mina sidor för företag. Välj fliken Meddelande vid strömavbrott. Om du önskar strömavbrottsinformation för flera anläggningar gör du en registrering för varje anläggning.
Läs gärna även våra råd vid strömavbrott. -
Kontrollera om avbrottet bara är i din bostad eller inte genom att se om det lyser i trapphuset eller hos grannen. Se sedan över dina säkringar och jordfelsbrytare, det gör du genom att kontrollera din elcentral (kallas ibland även proppskåp). Om en säkring har gått ska du byta eller återställa säkringen och jordfelsbrytare (om du har en variant som kallas automatsäkringscentral).Om inte bara du har strömlöst känner vi oftast till störningen och har satt igång att reparera felet. Du kan se och läsa mer om strömavbrottet på vår avbrottskarta och börja prenumerera på strömavbrottsinformation via sms. Om avbrottet inte redan är felanmält kan du göra detta via avbrottskartan genom att klicka på "Anmäl strömavbrott" eller genom att ringa till Felanmälan på telefon 0771-53 53 00 som har öppet dygnet runt. För att göra en felanmälan via webben krävs tillgång till BankID.
Om det är ett längre strömavbrott finns här några tips:
- Undvik att öppna kyl och frys. Frysen håller kylan cirka ett dygn om dörren hålls stängd.
- Stäng dörren till rum som du inte använder. Flytta gärna in i ett rum för att hushålla med värmen, välj gärna ett rum i söderläge om det går.
- Stearin- och värmeljus är bra värmekällor men se upp med brandfaran och tänk på ventilationen.
- Stäng av tvätt- och diskmaskin samt alla element. Om de är igång när strömmen kommer tillbaka finns det risk för att elnätet blir överbelastat. Vrid på ett element i taget när elen är tillbaka.
På Energimyndighetens hemsida hittar du också bra information om vad du behöver tänka på om det inträffar ett strömavbrott.
-
Om du har upptäckt en gren eller ett träd som ligger på-, lutar mot- eller riskerar att falla på en av våra ledningar vill vi att du anmäler det till oss, du når vår felanmälan dygnet runt på telefon 0771-53 53 00. Vi behöver så detaljerad information som möjligt var denna gren och/eller träd befinner sig, antingen via gatuadress eller koordinat om det är möjligt.
-
Om du vill ändra dina kontaktuppgifter så kan du logga in på Mina sidor för privatkunder eller Mina sidor för företag för att ändra mobilnummer och/eller e-postadress dit vi skickar strömavbrottsinformation. Du hittar din information på fliken "Meddelande vid strömavbrott".
-
Du kan kontrollera om strömavbrottet redan är felanmält, det gör du via vår avbrottskarta.
Om strömavbrottet inte redan är anmält kan du göra detta via avbrottskartan genom att klicka på den blå knappen "Anmäl strömavbrott" under "Syns inte ditt avbrott i kartan?" eller genom att ringa till Felanmälan på telefon 0771-53 53 00 som har öppet dygnet runt. För att göra en felanmälan via webben krävs tillgång till BankID.
När kommer strömmen tillbaka?
När vi har lokaliserat felet och vet vilka insatser som behövs kan vi göra en estimering om hur lång tid det kommer ta innan elen är tillbaka. När våra tekniker är på plats och under tiden vi letar efter felet kan det vara så att strömmen kommer och går. Om du prenumererar på vår avbrottsinformation får du uppdateringar via sms och/eller e-post.

Information från: Ellevio AB,
sidan uppdaterad 8 april 2024