Simon surfar på elektrifieringsvågen

Elbil och laddning

Varför betala en förmögenhet på en eldriven surfbräda när man kan bygga en själv? Så resonerade youtubern Simon Sörensen. Bland hans övriga projekt finns även en solpanelsflotte, eldrivna skridskor och en eldriven boomerang. Inte konstigt att hans kanal har 780 000 följare!

26-åriga Simon Sörensen är nästan färdig maskiningenjör, innovatör och teknisk influencer. Hans Youtube-kanal RCLifeOn har hela 780 000 följare som regelbundet får ta del av hans kreativa skapelser. Simon berättar att han är en riktig teknikfantast och har varit det så länge han kan minnas. När han var 13 år byggde han en radiostyrd modell av en airboat (båtar som används bland annat i Floridas träskmarker då man spanar efter krokodiler) ivrigt påhejad av sin lika teknikintresserade pappa. Sedan har den ena innovationen efter den anda avlöst varandra. För fem år sedan började Simon att lägga ut sina alster på Youtube.

– Jag lade ut filmer med radiostyrda flygplan som jag hade konstruerat. I början kollade inte så många men så började jag 3-D printa modellerna och då rasade det in nya följare.

Hemmabyggd elsurfbräda

Idén till att bygga en eldriven surfbräda fick Simon från några utländska klipp han hade sett på Youtube.

– Jag tänkte varför betala så mycket för en eldriven köpebräda när man kan bygga en själv?

Sagt och gjort. Våren 2020 satte Simon igång sitt bygge. Det skulle ta sex månader innan han blev klar.

– Det gick åt otroligt mycket tid på att hitta de bästa men samtidigt billigaste delarna. Och jag vill påstå att det inte är själva bygget som är det svåra utan just komponenterna som måste fungera.

Till brädan beställde Simon fyra litiumbatterier, sådana som finns i våra mobiltelefoner, fast betydligt starkare. Han 3-D printade lådan där motorerna skulle sitta och skar ut lådutrymme i brädan som var i skumplast.

Första teståket gjorde Simon sommaren 2020. Det var också första gången han stod på en surfingbräda. Efter några tekniska missöden (som visas i de två första avsnitten) funkar brädan perfekt i avsnitt tre. Då får vi även följa Simon på nattsurfing då han sätter LED-belysning på brädan vilket ger en läcker effekt på det mörka vattnet.

Som snabbast gör Simons bräda 50 km/h i cirka tre minuter. Laddningen tar bara en timme. Totalt kostade hela bygget knappt 30 000 kronor, ungefär en femtedel av vad en färdig köpebräda kostar. Men Simon är inte nöjd än.

– Min plan är att vidareutveckla brädan med mer kraftfulla komponenter så att jag kan vara ute och surfa i upp till 20 minuter på en enda laddning.


Flotte på solceller

Som teknisk youtuber tar Simon med sina tittare på en resa som är ofiltrerad från misslyckanden.

– Jag tycker det är viktigt att visa att misslyckanden är helt okej. Att bygga avancerade tekniska prylar är inte något man sätter ihop i en handvändning. Jag har fått hundratals positiva kommentarer från följare just att de uppskattar att jag visar när det inte går enligt planerna. Och kanske har jag fått extra följare just för att jag är så transparent i mina videor.

Med över 780 000 följare kan Simon försörja sig på sitt stora teknikintresse. Byggandet sker hemma i radhuset i Trollhättan.

– Man kan tro att jag har kaos hemma med byggmaterial och teknikprylar men så är det inte. Jag har faktiskt ganska bra koll på alla prylar och komponenter.

Simon använder sig ofta av förnybar energi i sina projekt. Mest stolt är han över en flotte han byggt på 35 kvadratmeder med installerade solpaneler och ett par eldrivna skridskor samt en 3-D kopia av sig själv som han skickar upp i luften med en drönare. Förutom det håller han på att bygga en eldriven boomerang och eldrivna inlines. Han är också i full färd med konstruera ytterligare en surfbräda, en eldriven hydrofoil. Det är en bräda som med hjälp av motorer och en fena ”bärs upp” ovanför vattenytan. Allt detta kommer han att lägga upp på sin youtube-kanal.

– Hydrofoilen kommer att bli extra läcker. Jag tänkte att fenan skulle vara transparent så att det ser ut som om jag flyger ovanför vattnet, förklarar han entusiastiskt.

Fakta

Namn: Simon Sörensen

Ålder: 26 år

Yrke: Teknisk Youtuber med egna kanalen RCLifeOn, nästan färdig maskiningenjör

Bor: I radhus i Trollhättan

Simons film hur man bygger en egen eldriven surfbräda:

Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3

Vill du skaffa laddbox? Vi hjälper dig.

Vi har samlat guider och nyttig information inför ditt köp av laddbox. Med laddboxarna från Zaptec, Charge Amps och Easee så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som lägst.

Läs mer

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?