Så underhåller du en begagnad laddhybrid eller elbil
Elbil och laddning
Funderar du på att köpa en begagnad hybrid- eller elbil? Tänk på att underhållet skiljer sig ganska markant mellan fossildrivna bilar, laddhybrider och elbilar. Ellevio bad bilföretaget Carla, att förklara skillnaderna.
Något som bilspekulanter ibland glömmer i jakten på begagnade hybrider eller elbilar är att ta reda på vilken service som bilen kräver. Underhållet av fossildrivna bilar, laddhybrider och elbilar skiljer sig nämligen avsevärt med tanke på deras olika drivsystem. Mehmet Gencer, platschef på Carlas bilhall och verkstad i Kungsängen, förklarar skillnaderna.
– Fossildrivna fordon kräver regelbundet underhåll av förbränningsmotorn, inklusive oljebyte, tändstiftsbyte och inspektion av avgas- och bränslesystemet. Laddhybrider, som kombinerar förbränningsmotorer med elektriska drivlinor, delar vissa underhållsbehov med fossildrivna bilar. Men förutom det kräver de även övervakning av elkomponenter och specifik inspektion av bromssystemet på grund av regenerativ bromsning*.
Han påpekar att eftersom elbilar inte har förbränningsmotor slipper man oljebytet men måste då i stället fokusera på batteriunderhåll, elmotorer och bromssystem.
– Gemensamt underhåll för alla fordon är att man bör vara uppmärksam på däckrotation, hjulupphängning och kylsystem. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer och scheman för service och underhåll för att säkerställa optimal prestanda och livslängd för varje fordon.
Budgetera för rätt däck
Mehmet Gencer betonar vikten av att satsa på bra kvalitetsdäck med hög prestanda och slitstyrka när det gäller elbilar. Anledningen till det är att elbilsdäck slits mer än fossilbilens på grund av kraften från elmotorn (vilket kan leda till ökad vikt på drivhjulen) och det ökade vridmomentet vid låga hastigheter.
– För att få en så trygg och behaglig körupplevelse kräver elbilen bra däck. Budgetera därför för regelbundna däckbyten inför ett elbilsköp.
Men de höga däckkraven uppvägs av att elbilar har färre rörliga delar jämfört med fossildrivna bilar och hybrider. Det minskar slitaget på komponenter som kopplingar och växellådor.
– Elektriska drivlinor brukar också vara mer hållbara över tid. Sammanfattningsvis kan man säga att det minskade antalet rörliga delar och det enklare underhållet bidrar till att elbilar kräver mindre underhåll och service, menar Mehmet Gencer.
Varierande priser och serviceintervaller
Vad gäller priser på elbilsservice och serviceintervallen varierar det mellan fossildrivna, hybrid- och elbilar, beroende på fordonets specifika teknik och tillverkarens riktlinjer.
– Fossildrivna bilar har oftast kortare serviceintervaller än elbilar vad gäller underhåll av förbränningsmotorn, oljebyte och liknande. Eftersom det brukar ske oftare blir det också dyrare. Hybridbilar, med både förbränningsmotorer och elkomponenter, kan ha liknande priser men kräver ibland specialiserad kompetens för den elektriska delen, vilket kan bli något dyrare. Elbilar har generellt sett färre rörliga delar och längre serviceintervaller, vilket kan betyda mindre kostnader över tid.
Batterihälsa påverkas av flera faktorer
Det kanske viktigaste vad gäller elbilar och service handlar om batterihälsan. Mehmet Gencer förklarar att batterihälsan påverkas av flera faktorer som till exempel laddnings- och urladdningsmönster, temperatur, körstil och laddinfrastruktur.
Han tillägger att generellt sett behöver elbilsägare inte kolla batterihälsan lika ofta som traditionella serviceintervaller. Men det är bra att vara medveten om och att följa rekommendationer för att maximera batteriets prestanda över tiden.
– Undvik att låta batteriet laddas ur helt och undvik även snabbladdning i överdriven omfattning. I den mån det går kan det vara bra att ladda batteriet vid normala temperaturer. Kolla batteristatus regelbundet och använd tillverkarens rekommenderade laddnings- och driftpraxis.
Välj certifierad verkstad
I takt med att samhället elektrifieras säljs allt fler elbilar som i sin tur kräver verkstäder och bilmekaniker med rätt kompetens. Mekaniker som är vana att hantera elektriska drivlinor och batterisystem.
Men hur ska man som nybliven elbilsägare veta vilken verkstad som har elbilskompetens? Mehmet Gencers tipsar om att välja en verkstad som kan uppvisa ett certifikat på att de kan utföra service på elbilar eller har erfarenhet av elektriska fordon.
– Certifieringen säkerställer att mekanikerna har nödvändig kompetens och rätt verktyg för att utföra underhåll och reparationer på elbilar. En verkstad med elbilskompetens ger trygghet och garanterar att ditt fordon får den bästa servicen av specialiserade tekniker.
*Regenerativ bromsning
När du trampar på bromspedalen aktiveras elmotorns backningsläge. När motorn går bakåt genererar den också elektricitet som leds tillbaka till batteriet. Regenerativ bromsning fungerar bäst vid stopp-och-start-situationer, när man trycker lätt på bromspedalen.
Tänk på det här när du köper en begagnad elbil eller laddhybrid
- Var ska du ladda bilen?
- Kolla upp vilken räckvidd du behöver. Äldre elbilar kan ha mindre batterier och därför kortare räckvidd. Äldre laddhybrider har ofta små batterier och kommer därför inte så många mil på eldrift.
- Kolla upp vad laddtiden blir från tomt till fullt batteri.
- Fundera över om du har behov av att bilen ska kunna snabbladdas. En del äldre elbilar och många laddhybrider kan inte snabbladdas.
- Kolla vilken standard som räckvidden mäts i om du ska jämföra bilar. Äldre elbilar kan ha en räckvidd som mäts enligt en äldre standard, NEDC. Den nyare standarden heter WLTP.
- Kontrollera hur klimatanläggning och värme drivs, och hur det påverkar räckvidden.
- Kolla bilens däck. Det är bra om de är energisnåla med lågt rullmotstånd (ofta smala) och av bra kvalitet.
- Kontrollera om bilen har servats enligt kraven för att garantin ska gälla. Kolla hur stor kapacitet batteriet ska ha efter en viss tid för att kunna utnyttja garantin.
- Kolla om batteriet är friköpt eller om det finns en batterihyra.
- Kontrollera batteriets skick. Läs i instruktionsboken hur du gör. Ibland kan det behövas diagnosutrustning från verkstad eller bilhandlare.
- Tänk på att en del bilhandlare erbjuder redan batteritestade bilar. Då du har full koll på batteriets hälsa innan du köper den. De brukar ge en rapport om batteriets hälsa och uppskattade kapacitet.
- Kolla så det inte finns skador på bilen nära batteriet, till exempel bucklor i plåten.
- Se över vilka laddsladdar som ingår och att de inte är skadade.
Källa: Konsumentverket
Vill du skaffa laddbox? Vi hjälper dig.
Vi har samlat guider och nyttig information inför ditt köp av laddbox. Med laddboxarna från Zaptec, Charge Amps och Easee så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som lägst.
Läs merEllevio Energy Solutions AB
Sidan uppdaterad 10 april 2024