Vad är CCS, V2G och PHEV? Vår ordlista om elbilar reder ut begreppen
Elbil och laddning
Med elbilarnas intåg i Sverige följde en mängd nya ord och förkortningar. Vi har samlat de vanligaste – så att du kan hänga med i elbilslingot.
AC-laddning
När du laddar hemma med laddbox. Vid AC-laddning omvandlas den växelström som levereras från elnätet till den likström som batteriet i bilen behöver.
BEV
Battery Electric Vehicle; alltså en helt eldriven bil.
DC-laddning
Den laddning som ofta används vid publika platser från snabbladdare som levererar högre effekter. DC-laddning levererar likström direkt till bilens batteri.
CCS
Combined Charging System; en europeisk standard för snabbladdning av elbilar som klarar laddning via både växelström (AC) och likström (DC). En vidareutveckling av Type 2 (se nedan).
Chademo
Asiens motsvarighet till CCS. Används ofta på asiatiska bilar även i Europa.
Type 2
Det vanligaste uttaget för elbilar i Sverige och Europa. Type 2-kontakten passar i den övre delen av uttaget.
Schuko
Tekniskt namn för ett helt vanligt vägguttag. Elsäkerhetsverket avråder dock från regelbunden laddning i vanliga vägguttag.
PHEV
Plug-in Hybrid Electric Vehicle; en laddhybrid som kan drivas av både el och bensin eller diesel.
RFID
Radio Frequency Identification; ett kort eller en bricka som används för att starta, avsluta och betala laddningen vid många laddstationer.
Räckviddsångest
Oron eller rädslan att bli stående vid vägkanten med ett tomt batteri och långt till närmaste laddstation. På engelska har ”range anxiety” använts sedan 1997.
V2G
Vehicle to Grid; innebär att bilens batteri vid behov kan leverera tillbaka el till elnätet.
V2H
Vehicle-to-Home; innebär att bilens batteri kan förse hushållet med el vid strömavbrott eller vid hög efterfrågan.
Wall box
Annat ord för laddbox; den ”låda” som är installerad på en vägg och innehåller elektronik som övervakar och styr laddningen.
Vill du lära dig fler el-begrepp?
Vad är egentligen ett ställverk eller en kilowatt? Och vad innebär elektrifiering och nätförluster? El och elnät är inte alltid enkelt att förstå, ens för oss som jobbar med det varje dag. Dessutom är energimarknaden komplex.
Läs vår artikel Vi förklarar de krångliga el-begreppen
Sidan uppdaterad 5 juni 2024