5 tips – så får du bästa utomhusbelysningen
Energi hemma
Rätt belysning inomhus är viktigt för vårt välmående. Men glöm inte utomhusmiljön – en genomtänkt och energieffektiv belysning utanför huset gör större nytta än du tror. Ljuset har både en välkomnande och estetisk effekt samtidigt som det skapar trygghet.
1. Ljusets funktion
Utomhusbelysning vid huset och i trädgården har flera funktioner. Den kanske viktigaste uppgiften är att visa vägen för hushållets medlemmar och deras besökare. I vilken riktning ligger entrén? Finns det några trappsteg att ta hänsyn till eller ligger kanske något föremål i vägen? Ljuset ska också kunna leda till exempelvis brevlåda och soptunna. Att belysa ytan vid ytterdörren är också angeläget. Dels för att enkelt kunna hitta nyckelhålet men även för att ge ett välkomnande intryck. Glöm inte att alla fasta elinstallationer ska utföras av en behörig fackman.
2. Belys på rätt höjd
Tänk på att belysningen inte ska blända den som öppnar eller de som ska in genom dörren. Ett annat vanligt misstag är att lampan placeras för långt bort och kan därför inte ge önskad effekt. Ett tips är att använda en nedåtriktad lampa som ger ett tydligt men ändå inte för starkt ljus vid entrén. Ibland behöver man komplettera lampan vid ytterdörren med till exempel lågt placerad belysning vid trädgårdsgångar och trappor. Spottar finns i olika utföranden och dessa kan vara mycket användbara i trädgården. Vissa lyser upp brett, andra smalt.
3. Samspel mellan ljus och skuggor
Vid ljussättning av en trädgård är det viktigt att tänka på att det ska finnas ett samspel mellan ljus och skuggor – att belysa precis hela trädgården ger exempelvis inget harmoniskt intryck. Det går att dela upp ljussättningen i funktionsbelysning och estetisk belysning. Det ljus du behöver för att kunna orientera dig utanför huset är funktionsbelysning medan den estetiska belysningen skapar harmoni och mystik. Du kan till exempelvis framhäva ett vackert träd eller något annat fint i trädgården. En kombination av båda är att föredra.
4. Ljusstyrka
Tänk på att ljuset i trädgården inte behöver vara starkt eftersom även svagare ljus får stor effekt i mörkret. För stora kontraster mellan ljust och mörkt gör det svårt för ögat att ställa om så ett riktmärke kan vara ju mörkare plats desto svagare lampa. Du kan med fördel blanda varma och kalla ljuskällor. Vid uteplats och entré passar exempelvis varmt ljus medan kallt ljus kan hjälpa till att framhäva grönska.
5. Rörelsedetektor och skymningsrelä
På marknaden finns en uppsjö av belysningsarmaturer med inbyggd rörelsedetektor. En sådan detektor passar bra vid exempelvis garageuppfarten eller någon annan plats där man vill att lampan ska tändas per automatik när någon passerar.
Ett energispartips är att installera en ljussensor, även kallad skymningsrelä. Eller köpa utomhuslampor med redan inbyggda skymningsreläer. Dessa tänder lampan vid skymning och släcker den igen när dagsljuset är tillräckligt starkt. Vilket innebär att utomhusbelysningen inte behöver stå på i onödan.
Källa: Energimyndigheten, Confident Living, Drömhem & Trädgård
Sidan uppdaterad 10 april 2024