Ellevio tipsar: böcker, dokumentärer & poddar för långa lata sommardagar
Energi hemma
Finns det något bättre än lediga dagar i hängmattan med en bra bok i handen eller en intressant podd i lurarna? Här bjuder vi på sommarens bästa tips med fokus på hållbarhet, miljö och energi.
Radioprogram och poddar
Elektrifieringspodden
Ellevio har sen 2024 vår egen poddserie där vi rör oss mellan allvaret i klimatomställningen och det nya elektrifierade samhälle som vi bygger när vi minskar utsläppen. Här har du chansen att bli mer påläst på kring elektrifieringens roll i klimatomställningen samtidigt som du återhämtar dig i solstolen. Programleder gör Jonatan Björck, chef för marknadsföring och innehåll på Ellevio. Lyssna på avsnitten här!
Modetipset Secondhand
Poddarna Anna Blom, modejournalist och föreläsare, och Emelie Norberg, influencer med inriktning på mer hållbart mode, vill med den här podcasten inspirera fler att göra mer klimatsmarta val i vardagen. Högt och lågt varvas med underhållande intervjuer och kunskapsbyggande fakta. ”Det är en podcast för dig som vill ha koll på det senaste inom second hand, få tips och bli peppad av vårt härliga community”, säger Anna Blom i en intervju med Elle.
Tips på intressant poddavsnitt: Är vi falska miljöhjältar? Intervju med klimatpsykologen Frida Hylander, tips om hur du med enkla knep kan fynda exklusiva scarfs och sjalar på loppis och i secondhandbutiker – och mycket mer!
Klotet
Klotet är ett populärt miljöprogram från vetenskapsredaktionen, Sveriges Radio P1. Varje vecka får lyssnaren fördjupande berättelser om aktuella klimat- och miljöfrågor, antingen från redaktionens specialreportrar eller från forskare med specialkunskaper inom ämnet. Programmet sänds på söndagar klockan 16.03 med repris onsdagar 14.03. Podden publiceras varje onsdagsmorgon.
Tips på intressant poddavsnitt: Producera el med grannarna – för plånboken och klimatet. Handlar om att man går ihop med grannar och skaffar gemensamma solpanelstak för att producera egen el som man delar på.
Energistrategipodden
Strategierna inom energibranschen påverkar oss alla. Det här är en podd som försöker förstå de utmaningar energibolags-ledarna står inför och hur de hanterar dem. Bakom podden står Sigholm Tech med Niclas Sigholm som programledare.
Tips på intressant poddavsnitt: I avsnitt 60 medverkar Ellevios vd Johan Lindehag, som berättar mer om hur vi ska tänka kring att få elen dit vi vill ha den, vilka investeringar som behövs för att säkra tillgängligheten i nätet och hur vi kan lösa flexibilitet i en stad som Stockholm.
Böcker
Vildplockat kokboken
av Niki Sjölund, Lena Flaten (Natur Kultur 2023)
Den här kokboken visar att det mesta i naturen går att ta vara på. Författarna delar med sig av 250 recept med smaker och råvaror från skog, fjäll och ängsmark. Vi får lära oss hur vi tar hand om det vi plockat genom att torka, lägga in och syra för att på så sätt bygga upp ett eget skafferi. Till varje växt finns information om bland annat växtplats och skördetid. Ett no waste-tänk genomsyrar hela boken.
Även om allt tar slut
av Jens Liljestrand (Albert Bonniers Förlag 2022) Finns även som pocket.
En spännande dystopisk roman som handlar om fyra livsöden som korsar varandra under en het sommar. Värmeböljan är påtaglig och skogarna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland brinner. En trebarnsfamilj kommer ifrån varandra när de håller på att fly från sin eldhotade stuga. Flykten är enormt besvärlig, och många tvingas stanna i läger för klimatflyktingar.
Här kan du läsa Ellevios intervju med bokens författare, Jens Liljestrand
Mot framtidens energi – den osynliga revolutionen bakom eluttaget
av Brounéus Fredrik, Duwig Christophe (BoD 2022)
En antologi där några av Sveriges ledande energiforskare ger sin syn på kända och mindre kända utmaningar och lösningar kring framtidens energi. Boken är skriven av forskare anslutna till KTH:s Energiplattform, i samarbete med den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet, VA.
Solenergi: praktisk tilläpmningar i bebyggelse
av Lars Andrén (Svensk Byggtjänst 2023)
Intresserad av solenergi? Då är den här fackboken ett tips. Boken fokuserar på solenergi där tonvikten läggs på det senaste inom teknik, systemdesign, energilager och de ekonomiska förutsättningarna. Med hjälp av praktiska exempel får läsaren en inblick i solenergins möjligheter. Vi får lära oss om olika typer av solfångare, verkningsgrader, drivpaket, värmeväxlar, värmelager och mycket annat som har med solvärme och solel att göra.
Skaffa elbil
av Tibor Blomhäll (CKM Förlag 2022)
Ett måste för alla som är nyfikna på elbilar, inte minst nya elbilsspekulanter. Här får du reda på hur en elbil fungerar, hur man laddar den, vad räckvidd betyder och många andra begrepp som florerar i elbilsvärlden. Författaren tipsar om vad man bör tänka på när man väljer batteristorlek, köper begagnat eller fixar laddplats hemma.
5 frågor till George Johansson, författare till Mulle Meck bygger en elbil
Letar du efter bra böcker att läsa med barnen i sommar? Då har vi ett supertips! Mulle Meck bygger en elbil, skriven av George Johansson och illustrerad av Jens Ahlbom, är en kärleksfull hyllning till bilens tekniska utveckling.
Varför blev det en bok om just elbilar?
– Mulle Meck kan sin automobilhistoria och han vet att många bilpionjärer runt sekelskiftet 1800-tal/1900-tal arbetade med elbilar. Men den utvecklingskedjan bröts på grund av billigt fossilbränsle. Och rovdrift på något som definitivt skulle ha stannat under jord och havsbotten. Tråkigt nog.
– Det här var det största energioförståndet i mänsklighetens historia Och jag var en av de medskyldiga eftersom jag själv haft fossildriven bil. Men äntligen har elbilsteknik fått fäste, inte minst batteriutvecklingen. Och Mulle Meck vill naturligtvis vara en del av den utvecklingen!
Vad var roligast med att skriva boken?
– Det roligaste med att skriva berättelser om Mulle Meck är att låta honom och hans vänner i Djupforsen klura, fixa och fundera och hitta på lyckade, miljövänliga lösningar. Återbruka och nyskapa. ”Det finns inget skrot, bara gamla grejor som kan användas på nya sätt".
Vad har du fått för kommentarer från barn och vuxna som läst den?
– Applåder, bara applåder och beröm. Jag har bugat och rodnat en hel del under de senaste sex månaderna.
Blir det fler Mulle Meck nu med elektrifieringen i fokus?
– Absolut. I nästa berättelse om Mulle Meck och hans värld kommer elektricitet och elutveckling vara fokus för Mulle och hans vänner och grannar i byn Djupforsen. Hela byn ska ställa om till fossilfri eldrift. Jag och illustratören Jens ”Jenken” Ahlbom planerar att den ska bli klar för utgivning 2024.
Har du själv en elbil?
– Ja. Jag tog min racerförarelicens i slutet av 1960-talet i en ”Hundkoja”, Cooper S, 1275. Då oförståndig och ovetande om fossildriftens förbannelse. Nu kör jag en eldriven Hundkoja. Cooper S. Tyst, fin, fossilfri. Och kvick som attan.
Dokumentärer och underhållning
Energirevolutionen
Vetenskapens Värld bjuder alltid på intressanta dokumentärer. Energirevolutionen handlar precis som namnet låter om en revolution inom energin där kolkraft och gammal kärnkraft avvecklas för att ge plats åt förnybar energi. Här får vi ta del av olika spännande innovationer exempelvis ny vindkraft som kan ge el även om det inte blåser. Kan ses till och med 31 dec 2026 på SVT Play.
Kampen om dricksvattnet
Dokumentär om vår blåa planet som håller på att få slut på dricksvatten. Forskare runt om i världen försöker nu ta fram lösningarna som ska få det livgivande vattnet att fortsätta flöda. Idéer inspirerade av naturen och förhistoriska kunskaper används i den nya teknikutvecklingen.
Kan ses till och med den 31 oktober 2026 på SVT Play.
Mythbusters: There´s Your Problem!
Underhållning med vetenskap som röd tråd. Mythbusters är en serie på åtta avsnitt där två ”mytjägare” testar tokiga naturvetenskapliga myter för att se om de ligger någon sanning i dem.
Missa inte del 7 med temat elektricitet. Då kollar Mythbusters om man kan få en stöt av blixten när man pratar i telefon eller duschar? Och stämmer det att man kan få en dödlig stöt när man kissar på en tunnelbaneräls? Obs! På grund av experimentens farliga karaktär bör denna serie enbart ses av barn i vuxnas sällskap. Kan ses till och med 31 december 2024 på TV4 Play.
Högspänning
Har du funderat på alla människor och yrken som är involverade i Sveriges energiförsörjning? Den här dokumentärserien i 10 avsnitt tar oss bakom kulisserna. Vi får vara med om det dagliga arbetat som ofta är utmanande i form av höga höjder och extrema väderförhållanden. Visas på Viaplay.
Sidan uppdaterad 17 juni 2024