7 tips – så sparar du energi i badrummet

Energi hemma

""
Borsta inte tänderna under rinnande vatten. Sex liter vatten per minut gör man av med om man låter kranen rinna medan man borstar tänderna.

Rinnande kranar, läckande toaletter och golvvärme som är på non-stop. Badrummet är ett rum som kan sluka energi om du inte är uppmärksam. Här får du våra bästa råd för ett energismart badrum.

1. Borsta inte tänderna under rinnande vatten

Sex liter vatten per minut gör man av med om man låter kranen rinna medan man borstar tänderna.

2. Använd handdukstork och golvvärme endast vid behov

Att låta handdukstorken och golvvärmen stå på utan speciellt ändamål är verkligen att slösa på energi. Se till att stänga av handdukstorken när handdukarna torkat och golvvärmen så fort du inte är hemma. Undvik att lägga badrumsmattor på golvet så låter du värmen sprida sig på ett energismart sätt.

Tips:
Om du har lätt för att glömma stänga av, sätt upp en liten påminnelselapp på badrumsdörren eller skaffa en timer som stänger av värmen efter önskad tid.

Visste du att…
Om handdukstorken står på året runt kan den dra upp till 600 kilowattimmar, det vill säga cirka 900 kronor per år.

3. Var uppmärksam på toaletten och kranarna

En snålspolande toalett sparar vatten när man spolar. Laga/byt droppande kranar som kan leda till en stor vattenförbrukning.

Visste du att…
I en läckande toalett kan över 1 000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan 7 fulla badkar per dygn (!)

4. Njut av duschen lagom länge

Håll extra koll på tiden när du duschar. För varje minut du kortar duschandet sparar du energi. Se över vilket duschmunstycke du använder. Ett snålspolande duschmunstycke kan halvera energiförbrukningen. Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.

Ett annat sparalternativ är kranar med rörelsesensorer, som startar när du håller händerna framför. De är också energieffektiva.

Visste du att…
Du kan testa din dusch genom att mäta hur lång tid det tar att fylla ett litermått. Har du ett gammalt munstycke tar det cirka fem sekunder och motsvarar ungefär 12 liter/minut eller 1000 kWh/år.

5. Duscha istället för att bada

Visst är det härligt att bada men det kräver oftast en stor vattenmängd. Genomsnittsvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. 

Visste du att…
En dusch på cirka 5 minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Man räknar med att en dusch på 3 minuter motsvarar ungefär 36 liter varmvatten, en dusch på 10 minuter cirka 120 liter varmvatten, och ett fyllt badkar motsvarar ungefär 150 liter vatten.


6. Ställ in temperaturen

Har du möjlighet att ställa in temperaturen på varmvattnet manuellt i ditt hus är 60 grader en bra temperatur. Dels för att temperaturen måste överstiga 55 grader för att undvika legionellabakterier, men också för att man i ett hem inte behöver ha varmare vatten.

7. Lufttorka håret

Tänk på att även hårtorken drar el. Att lufttorka håret är både energibesparande och bättre för själva håret.

Din personliga energiguide

Vi har skapat en guide som kan hjälpa dig att göra ditt hem mer energismart, med skräddarsydda tips och åtgärder för just ditt hem.

Energirådgivningen

Sidan uppdaterad 2 september 2024

Hjälpte den här sidan dig?