Svenska startups inom energisektorn tävlar om 2 miljoner
Framtidens energi
Nu är det återigen dags för Startup 4 Climate, tävlingen som vill vara en accelerator i klimatomställningen genom att lyfta fram framtidens bästa energilösningar från svenska startups. Med en prissumma på två miljoner kronor ger tävlingen unga företag möjlighet att snabbare få ut sina innovativa produkter och tjänster på marknaden. Vi har pratat med två av de tidigare vinnarna.
Ingen har väl undgått vikten av att vi verkligen behöver accelerera klimatomställningen för att säkra kommande generationers rätt till en hållbar planet. I det arbetet blir innovation och samarbete viktiga faktorer för att vi ska lyckas minska utsläppen av växthusgaser och hålla FN:s 1,5-graders mål. För att underlätta för svenska startups inom energi- och klimatområdet att bli en del av det viktiga arbetet startade elbolaget GodEl och Ellevio tävlingen Startup 4 Climate för tre år sedan.
En tävling som riktar sig till svenska startup-företag vars innovationer främjar omställningen till smartare och effektivare lösningar inom energiområdet. Ett av de företag som deltog 2020, och som dessutom blev en av vinnarna, var Peafowl Plasmonics (tidigare Peafowl Solar Power).
– Bara att bli finalist ihop med de övriga fantastiska innovationsföretagen var väldigt stort för oss. Sen att vi också vann, och fick dela på vinsten på två miljoner kronor, har förstås betytt mycket. Det gav oss extra motivation, publicitet och möjlighet att behålla talangerna för att kunna utveckla vår verksamhet. Vi var precis i ett startup-läge när vi anmälde oss och vinsten visade att folk verkligen trodde på vår lösning, berättar Christina Paun, medgrundare.
Extremt tunna osynliga solceller
Uppsalaföretaget Peafowl Plasmonics unika teknologi, som bygger på plasmonisk resonans, gör att det går att framställa extremt tunna, transparanta solceller som laddar batterier, via både utomhus- och inomhusljus. Teknologin har rönt stor uppmärksamhet och företaget har precis fyllt på bolagskassan med 40 miljoner från Industrifonden och Wallenbergs stiftelse Navigare ventures.
Deltagande ger publicitet
Startup 4 Climate har gjort att alla deltagande företag, inte bara vinnarna, har fått mer synlighet, vilket såklart uppskattas i en uppstartsfas eller när man söker investerare.
– Den stora uppmärksamheten vi fick efter vinsten förra året, 2021, har verkligen gjort mycket för vår tillväxt. Den har gett oss en mycket högre kredibilitet än om vi hade köpt annonser och var till stor nytta när vi tog in 14 miljoner i vår investeringsrunda, berättar Peter Ringstad, vd på Norrköpingsföretaget Ligna Energy.
Genom banbrytande materialforskning har Ligna Energy lyckats skapa gröna batterier av restprodukter från träd. Att Startup 4 Climate verkligen har gjort nytta för företaget märker man när man frågar Peter Ringstad om varför startups ska anmäla sig.
– Sök, tveka verkligen inte på att göra business på er miljöinnovation. För oss som kan, är det viktigt att vi också gör något. För jorden behöver fler aktiva åtgärder och lösningar. För oss på Ligna är det verkligen det som driver oss att gå till jobbet, att vi behövs och att vi kan göra ett avtryck.
Viktiga datum
- Sista dag för årets anmälan: 21/8.
- Omröstning - Folkets röst i samarbete med WeDon´t HaveTime: 29/8 – 11/9.
- Shortlist presenteras 13/9 och vinnarna presenteras i början av november under FN:s COP27.
- Läs mer om tävlingen och anmäl dig här!
FAKTA Startup 4 Climate 2022
- En av Europas största innovationstävlingar inom energisektorn.
- Tävlingen startades 2020 av GodEl och Ellevio.
- Tävlingen är öppen för svenska startups.
- Vinst: Vinst: Två vinnare delar på 2 miljoner SEK, medlemskap i Thingssamt coaching från expertjuryn.
- Tidigare vinnare: Krafthem, Ligna Energy, Peafowl Plasmonics och Enjay.
- Totalt antal deltagande bolag sedan 2020: 63
Sidan uppdaterad 10 april 2024