Sveriges bästa klimatinnovationer har korats

Framtidens energi

""

Batterier av trä och virtuella kraftverk – det är Sveriges mest lovande klimatinnovationer. Det står klart efter att juryn och folkets röst utsett vinnarna i Sveriges största innovationstävling med klimatfokus, Startup 4 Climate. Vinnarna, Ligna Energy och Krafthem, utropades under prisceremonin på FN:s klimattoppmöte COP26 och får ta emot en miljon kronor vardera.

Energiomställningen har en avgörande roll för att lösa klimatkrisen. Därför anordnade GodEl och Ellevio för andra året i rad norra Europas största innovationstävling inom energisektorn – Startup 4 Climate. En tävling där unga företag med innovationer eller produkter inom energifältet tävlade om två miljoner kronor och personlig coachning från någon ur juryn. I en direktsändning från FN:s klimattoppmöte COP26 korades vinnarna Krafthem och Ligna Energy.

startup-4-climate-winners.jpg– Gemensamt för de två vinnarna är att vi ser stor potential i att deras innovationer kan skynda på klimat- och energiomställningen. Ligna och Krafthem har utgått från konkreta behov i energisystemet, tänkt utanför ramarna och vågat vara kreativa. Vi tror att det finns verklig klimatnytta i deras idéer, säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

Se sändningen här

John Diklev
John Diklev, VD på Krafthem

"Viktigt och värdefullt"

Krafthem grundades 2020 och har skapat ett virtuellt kraftverk som skapar balans mellan elproduktion, lagring och konsumtion.
– Det känns fantastiskt att få bekräftelse på att vi verkligen gör något bra för samhället. Vi är ett gäng som sitter och knackar kod hela dagarna och med denna vinsten får vi bekräftelse på att det faktiskt också leder till något bra, säger John Diklev, vd och grundare på Krafthem.

Peter Lingstad
Peter Ringstad, VD på Ligna

"Konkurrensen var stenhård"

Peter Ringstad är vd på Ligna Energy, som utvecklar grön energilagring genom att skapa biobatterier av restprodukter från skogsnäringen.

– Det känns jätteroligt. Det är väldigt uppmuntrande för oss som startup att få bekräftelse på att vi gör något viktigt och värdefullt. Konkurrensen var stenhård och alla åtta finalister har verkligen innovationer som tillsammans gör stor klimatnytta. Det gör att det känns ännu roligare att bli korad som vinnare, säger Peter Ringstad.

Så spenderar de pengarna

Bolagen, som båda är startups och endast har ett fåtal anställda på heltid, får nu en miljon kronor var att investera i sina bolag. Pengar som kommer väl till pass i deras tillväxtresa.

– Vi kommer att investera pengarna till att stärka upp vår marknadsföring och vårt sälj. Vi har sedan starten 2018 i huvudsak arbetat med tekniken, för att få fram en bra produkt. Nu är det dags för oss att fokusera på att komma ut på marknaden. Idag har vi sålt 1000 enheter av vår produkt – det vill vi växla upp under året, säger Peter Ringstad.

Fakta om Startup 4 Climate

  • Innovationstävlingen Startup 4 Climate anordnas av GodEl och Ellevio i samarbete med THINGS i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner.
  • Tävlingen Startup 4 Climate är ett initiativ från GodEl och Ellevio som tillsammans bidrar med prispotten på 2 miljoner kronor. Detta var andra året som tävlingen anordnades.
  • Tävlingen öppnade i maj och var öppen för nomineringar fram till 1 september. I oktober presenterade juryn sin shortlist med åtta finalister.
  • Den 11 november korades de två vinnande bolagen Krafthem och Ligna Energy.
  • Juryn som utsåg vinnarna bestod av Johanna Mossberg chef Energi RISE, Jane Walerud investerare, Lina Bertling Tjernberg professor i energisystem KTH, Stefan Krook grundare GodEl och Kivra, Johan Lindehag vd Ellevio. Nästa års omgång av Startup 4 Climate annonseras våren 2022

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?