Bondsonen från Backa växlade om till att installera solcellspark

Solceller

Mats Börjesson gick ifrån att jobba som IT-konsult till att bygga sin egen solcellspark från ax till limpa. Foto: Jäger Márky Arén/Ellevio

På utdikad mossjord vid gården Backa utanför Kungsbacka ståtar numera långa rader med blänkande solcellspaneler som samsas med ängarnas grönska och de täta skogsdungarna runt om. Här har Mats Börjesson med familj sett till att marken åter blir den resurs och inkomstkälla den en gång i tiden varit, samtidigt som den nu bidrar lite extra mycket till ett bättre klimat.

Att gå ifrån att jobba som IT-konsult till att bygga sin egen solcellspark helt själv, från ax till limpa, utan tidigare erfarenhet är nog inte helt vanligt. Det är precis vad Mats Börjesson gjort som idag kan lägga till entreprenör inom solcellsparker på sitt visitkort.

Men, och det är ett stort men, utan gården Backa där Mats är uppväxt, och där hans föräldrar Sven Olof och Ingalill fortfarande bor kvar, så hade projektet nog inte blivit av. Gården som ligger ungefär två mil söder om Kungsbacka, på Västkusten, har funnits inom familjen sedan Mats pappa var fjorton år gammal. Mats föräldrar drev den aktivt med djurhållning fram tills för cirka 35 år sedan. De cirka 15 hektar mark som hör till gården består till stora delar av utdikad mossjord.

– Nuförtiden är rådet att inte odla på den sortens mark eftersom du då frigör stora mängder koldioxid. Men vi har alltid inom familjen sett marken som en resurs och genom åren diskuterat hur vi skulle kunna använda den på nytt, berättar Mats.

Utan gården Backa hade nog Mats projekt inte blivit av.
Utan gården Backa hade nog Mats projekt inte blivit av.

Läget var extremt gynnsamt

Redan 2015 började Mats med familj fundera på om en solcellspark skulle kunna vara det som gjorde att marken som låg i träda återigen skulle kunna bli en inkomstbringande resurs.

– När vi började titta på hur det skulle gå till och om det skulle kunna vara ett affärsdrivande lyckat projekt så insåg vi rätt snabbt att vi hade en ytterligare fördel, utöver att vi redan ägde marken. Det var att Ellevio hade ett ställverk granne med oss, vilket medförde en väldigt kort sträcka till en inkopplingspunkt. Och det hade jag lärt mig när jag läst på om solcellsparker att ju närmare man var inkopplingspunkten, desto mer bärkraftig skulle investeringen kunna bli, förklarar Mats.

Samtidigt som Mats lärde sig mer om solcellsanläggningar så kom han i kontakt med en entreprenör som byggde solcellsparker.

– ­Han blev väldigt intresserad av projektet, nästan lite för intresserad. Det var faktiskt det som till slut gjorde att vi insåg att det här var nog ingen dum idé att bygga en solcellspark med den mark vi hade och dess läge. Så vi bestämde oss för att göra det och hålla det inom familjen, och nyår 2018 drog projektet igång.

Anläggningen som nu har varit i drift i cirka två år består av 2 772 solcellspaneler som ger 800 000 kilowattimmar per år.

– Det har alltid byggt på en affärsmässig plan, som vi förstås är glada över att den har stämt. Vi har till och med fått ut lite mer än kalkylen som låg på 790 000 kilowattimmar.

Anläggningen består av 2 772 solcellspaneler som ger 800 000 kilowattimmar per år.
Anläggningen består av 2 772 solcellspaneler som ger 800 000 kilowattimmar per år.

Mycket nytt att lära sig

Idag driver Mats Backa Solpark, och han är förstås stolt för att projektet blivit så lyckat.

– Men hade jag vetat hur mycket tid jag skulle behöva lägga ner på det här vete katten om jag hade startat det här projektet, säger Mats med ett skratt. Jag har nog i snitt jobbat drygt halvtid med det från att vi bestämde oss för att köra tills att anläggningen stod klar för två år sedan.

Då Mats var helt novis så innebar projektet Backa Solpark allt ifrån att lära sig från grunden om hur man gör inköp av solcellspaneler från Kina och metalprofiler från Holland till hur man söker tillstånd från Länsstyrelsen och får godkännande av Ellevio för den mängd energi som man hade tänkt skulle kopplas upp.

– Jag fick god hjälp av en vän som jobbar med vindkraftsprojekt hur jag skulle tänka kring budgeten och en annan vän som importerar varor från Kina hjälpte mig med allt som rör direktköp. Jag har också haft en väldigt bra elektriker som varit inkopplad i projektet. Sen hade jag ett mycket bra samarbete med Ellevio under projektets gång, det var också till stor hjälp. Men i övrigt är det vi i familjen som har gjort hela jobbet. Bara att få ut markställningen tog drygt fyra veckor och sen skulle alla solcellspaneler upp efter det. Det var ett rätt jobbigt arbete, jag tror att jag gick ner nästan 10 kilo på kuppen, avslutar Mats.

Projektet Backa solpark drogs igång vid årsskiftet 2018, och anläggningen stod klar för två år sedan.
Projektet Backa solpark drogs igång vid årsskiftet 2018, och anläggningen stod klar för två år sedan.

Mats 4 tips till dig som vill bygga en solcellsanläggning

  1. Du måste vara envis, förbered dig på att det kommer att krångla.
  2. Börja med att ta kontakt med ditt elnätsföretag, för att se hur mycket energi du kan koppla in på platsen.
  3. Var ute i god tid med att söka tillstånd hos Länsstyrelsen, det tar ofta mycket längre tid än man tror.
  4. Var noga med hur du planerar din kabeldragning. Eftersom elnätsföretagen har monopol i Sverige så måste du se till att de kablar du lägger hamnar på din egen mark, annars kan Energimyndigheten stoppa projektet.

Fakta: Backa Solpark i siffror

  • 3 hektar utdikad mossjord
  • 2 772 paneler
  • 5 620 järnprofiler
  • 17 800 skruvar
  • 7 stycken växelriktare
  • Drygt 2 mil av dragna kablar

Projektet Backa solpark drogs igång vid årsskiftet 2018, och anläggningen stod klar för två år sedan.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?