Flexmarknad, frekvensmarknad och spotprisarbitrage – vi reder ut begreppen

Solceller

Det händer mycket på elmarknaden just nu. Genom olika flexibilitetslösningar kan du som privatperson spara pengar – samtidigt som du bidrar till att elnätet blir mer hållbart. Häng med så reder vi ut begreppen!

Den ökade elektrifieringen i kombination med alltmer el från sol och vind ställer högre krav på att balansera elproduktion och konsumtion. Med så kallade flexibilitetslösningar kan både företag och privatpersoner bidra till en flexibel och stabil användning av elsystemet, och samtidigt tjäna pengar. På så sätt kan vi minska behovet av fossila bränslen för att balansera tillgång på el. 

– Det häftiga med flexibilitetslösningarna är att du som privatperson kan vara en del av att elnätet blir mer hållbart, vilket är en jätteviktig del i energiomställningen. I förlängningen bidrar det även till att det blir färre och kortare strömavbrott, säger Gustav Fredricson, kundansvarig för solceller på Ellevio.

Flexmarknad 

Ett samlingsord för olika flexibilitetslösningar. Flexmarknaden fungerar som en plattform där vem som helst kan handla och utnyttja flexibilitet i elsystemet för att balansera utbud och efterfrågan på el i realtid. För den som vill bli aktiv på flexmarknaden är det enklaste sättet att använda sig av ett hembatteri, eftersom det både kan laddas och tömmas utifrån när din konsumtion behöver öka och när elnätet behöver stöttning. Som privatperson går det även att ansluta solcellsanläggningen, värmepumpen och bilens batteri till flexmarknaden. I princip allt som genererar eller förbrukar hög effekt, såsom uppvärmning, laddning och produktion, kan bidra till flexibiliteten på elmarknaden.

Aggregator 

Aggregatorn är en viktig mellanhand på energimarknaden som samlar in och administrerar alla småskaliga elresurser på flexmarknaden. Med avancerade algoritmer och mjukvara analyserar och prognostiserar aggregatorn efterfrågan på el och erbjuder sedan automatiskt resurserna på elmarknaden. 

Du som vill delta på flexmarknaden behöver vända dig till en aggregator eller på annat sätt ansluta dig till ett virtuellt kraftverk som sedan erbjuder kapaciteten på olika flexmarknader.

Frekvensmarknader (eller balansmarknad)

Elnätet måste alltid ha balans mellan förbrukning och produktion. Svenska Kraftnät ser till att frekvensen hålls så nära 50 hertz som möjligt, genom att öka eller minska produktionen. Man kan se elsystemet som en lång tandemcykel som alltid måste hålla 50 kilometer i timmen, oavsett motvind eller uppförsbacke. Om någon på cykeln låter bli att trampa måste de andra trampa hårdare för att kompensera.  

Tidigare har avtal med större industrier, som slår på och av sin förbrukning mot ersättning, varit det vanligaste sättet att bibehålla balansen. Numera kan alltså även privatpersoner ge sig in på frekvensmarknaden med hjälp av aggregatorer.

Spotprisarbitrage 

Spotprisarbitrage är en handelsstrategi där du utnyttjar prisvariationer mellan olika handelsplatser eller tidsperioder för att göra en vinst. På elmarknaden innebär spotprisarbitrage att du köper el vid en tidpunkt då priset är lågt för att sedan sälja vid en tidpunkt då priset är högre. För hushåll med eget batteri betyder det att det laddas upp när elpriserna är låga för att sedan användas eller säljas tillbaka till elnätet när priserna är högre. 

Intresserad av solceller?

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?