Elmätarbytet - vad betyder det för mig?

Under perioden 2020 - 2023 har vi på Ellevio bytt elmätare hos våra kunder. Arbetet innebär att vi har utfört den hittills största utrullningen av smarta mätare i Sverige med 820 000 utbytta elmätare.

Ny elmätare

Den nya elmätaren har olika smarta och tekniska funktioner för att bland annat underlätta för dig som kund att få kontroll och större förståelse för din elanvändning.

1-fas

(Produktblad)

Elmätare-1fas.png3-fas

(Produktblad)

elmätare-fas3.png

Ladda ner vår app och få bättre koll redan idag!

Gör som 150 000 andra kunder och använd vår app för att få bättre koll på din elanvändning och se ditt klimatavtryck genom ett antal smarta funktioner.

Skärmklipp från Ellevioappen

 • Få en översikt och planera din elanvändning efter när priset är som lägst eller när elen är som klimatsmartast
 • Förstå vad i hemmet som använder mest el
 • Se din klimatpåverkan
 • Se dina elnätsfakturor
 • Få en god överblick över dina elnätsavtal
 • Se hur mycket el din solproduktion skickar ut i elnätet
 • Har du en elbil kan du ladda den när det är som billigast eller har lägst klimatpåverkan
 • Koppla upp och schemalägg dina fjärrstyrda enheter som belysning, uppvärmning och andra apparater

Ladda ner appen och få bättre koll redan idag!

Vanliga frågor och svar

 • Den nya elmätaren har en rad olika smarta, tekniska funktioner för att bland annat underlätta för dig som kund att få kontroll och större förståelse för din elanvändning.

  Kundgränssnitt - Den nya mätaren har ett så kallat kundgränssnitt som vi hoppas kunna möjliggöra en ökad förståelse och kontroll över din elanvändning i högre grad än tidigare. Exempel på lösningar vi tror kommer på bred front är realtidsinformation om energianvändningen i hemmet, samt olika applikationer för styrning i hemmets utrustning såsom lastbalansering. I Ellevios laddboxerbjudande för elbilar kommer en lösning för lastbalansering för den smarta elmätaren att erbjudas under hösten 2020. Om du är intresserad av att koppla in din utrustning på kundgränssnittet, tänk på att kontrollera med din leverantör att produkten är kompatibel med vår elmätare. Läs mer om Lokalt gränssnitt och om hur du aktiverar tjänsten.

  Strömbrytare - Den nya elmätaren har en strömbrytare som du som kund kan använda om du vill göra din anläggning spänningslös. Ett exempel på när du kan använda detta är om du har ett fritidshus där du vill vara säker på att strömmen är bruten. Denna brytare låter elmätaren vara spänningssatt utan att någon förbrukning registreras på din anläggning. Brytaren aktiveras med hjälp av kundknappen, se produktbladet för mer information.

  Enklare inkoppling av solpaneler - Den nya elmätaren gör det enkelt för dig som framtida solelsproducent att koppla in dina solpaneler till elnätet. Vi behöver inte längre skicka ut en tekniker till din anläggning, aktivering av produktionsmätningen sker på distans. Det förutsätter att din solcellsinstallatör har informerat oss om förändringen och har skickat in en färdiganmälan. Läs mer om allt detta här

  Fjärrstyrd till- & frånkoppling - Om du flyttar in i en bostad som inte har el går det snabbt att få igång den igen. Vi kan återinkoppla elen på distans vilket innebär att vi inte behöver skicka ut en tekniker till anläggningen för att slå på elen. Du kan enkelt registrera din flytt via vår Flyttanmälan

  Avbrottsinformation och elkvalitetsinformation - De nya elmätarna har bättre funktionalitet för att informera oss på Ellevio, som nätägare, om elkvaliteten och även om pågående strömavbrott hos dig som kund. Vi kommer därför ha bättre förutsättningar att informera dig om pågående avbrott, samt att vi kommer kunna sätta in åtgärder med större precision än tidigare. Anmäl dig för avisering om strömavbrott via sms eller e-post

  Vi ber dig notera att om du idag har utrustning kopplad till elmätarens laststyrning, till exempel varmvattenberedaren, så kommer den inte längre kunna användas då den tekniken inte stöds av den nya elmätaren. Läs mer här

  Här hittar du produktblad för de två olika mätarna som kommer installeras, information gällande

  1-fas mätare och information gällande 3-fas mätare.

 • Nej det kommer den inte göra.

  Den nya elmätaren som vi installerar har en hel del nya funktioner men den saknar inbyggd laststyrning i elmätaren. Om du idag har utrustning kopplad till elmätarens laststyrning, till exempel varmvattenberedaren, så kommer den inte längre kunna användas. Om du är osäker på om du använder laststyrning i elmätaren så finns det ett enkelt sätt att ta reda på det. Om du har laststyrning så går det en sladd från den inkopplade produkten till elmätarens laststyrningsdosa. Dosan är vit och finns i de flesta fall på framsidan av elmätaren.

  Vad innebär det för mig som kund?

  Vi på Ellevio ser att det blir mer och mer vanligt bland våra kunder att använda smart styrning med hjälp av appar, vi fasar därför ut funktionen för laststyrning via fysiskt relä i elmätaren. Den nya elmätaren har inte någon inbyggd laststyrning, men via elmätarens lokala kundgränssnitt kan du koppla in utrustning som kan skicka data vidare för att användas vid till exempel lastbalansering.

  Våra montörer kommer i samband med mätarbytet lämna laststyrning i slutet läge vilket innebär att produkten är påslagen hela tiden. Om du fortsatt vill ha laststyrning i form av ett fysiskt relä behöver du kontakta en behörig elektriker för att installera ett så kallat kopplingsur, som finns hos detaljhandelsföretag inom elektronik.

  Du behåller självklart ditt nuvarande elnätsabonnemang även efter mätarbytet.

 • Ellevio har satt upp tydliga rutiner som våra tekniker följer för att göra elmätarbytet så tryggt och smidigt som möjligt för dig. I samband med mätarbytet uppstår ett avbrott, då vi behöver bryta elen under en kort stund. Skulle du märka att något inte fungerar efter elmätarbytet så rekommenderar vi följande:

  • Börja med att starta om produkten om det är möjligt
  • Kontrollera dina säkringar och jordfelsbrytare. Om en säkring gått, byt/återställ säkringen och jordfelsbrytaren
  • Stäng av och på strömmen i din bostad genom att använda huvudströmbrytaren eller brytaren på elmätaren
  • Kontakta leverantören/tillverkaren/återförsäljaren av produkten för att få hjälp att felsöka vidare

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 20 maj 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer