Premiär på Ellevio: Senaste nytt om elmarknaden

Nytt från Ellevio

Intresset för elpriser har ökat enormt. Men svårbegripliga diagram och prognoser är inte alltid lätta att tyda. Därför startar Ellevio inslaget ”Senaste nytt om elmarknaden” där Björn Björnson, affärsutvecklingschef hos vår samarbetspartner GodEl, hjälper oss att navigera i elmarknadsdjungeln.

Hur ser elmarknaden ut just nu?

– Vi är inne i en lugnare period nu, både vad gäller elpriset och den mediala uppmärksamheten. Vårfloden i norra Sverige, mycket vindkraft i landet som helhet och billig solel som flödat in från grannländerna i syd har pressat elpriset och gett många negativa pristimmar de senaste veckorna och relativt låga elpriser rent generellt. I elområde 3* blev elpriset för maj så lågt att vi får gå tillbaka till april 2021 – det vill säga innan energi- och elpriskrisen – för att hitta ett lägre pris.

Hur ser prognoserna ut den närmaste tiden?

– I nuläget (12 juni) tror marknaden att elpriset för sommaren blir runt 80 öre/kWh i elområde 1–2*, 90 öre i elområde 3* och 110 öre i elområde 4*. Priserna är inklusive elhandelsavgifter och moms, men exklusive nätavgifter och energiskatt. Det är 55 procent lägre i elområde 3* och 60 procent lägre i elområde 4* jämfört med samma period förra året.

Vad bygger du prognosen på?

– Prognoserna baseras på hur marknaden värderar terminskontrakten på el, det vill säga prissäkringskontrakt på framtida leveranser. Det ska alltid tas med en nypa salt eftersom ingen faktisk vet hur elpriset kommer att utvecklas, men det kan ge en indikation.

De senaste åren har många satsat på solceller. Mycket sol och extremlåga dagspriser, hur blir kalkylen idag för den som vill sätta upp solceller?

– De låga elpriserna dagtid har framför allt drivits av billig solel som importerats till Sverige i kombination att det varit blåsigt i landet. Den svenska solelen har såklart också bidragit men det är marginellt. Vi bör dock vara försiktiga innan vi drar slutsatser om hur det kommer att se ut framöver.

– Däremot tror jag att lönsamheten generellt kommer minska med tiden, men så är det med alla tekniker i takt med att de blir mer etablerade. Något att hålla utkik efter som solcellsägare, eller potentiell sådan, är hur utvecklingen är för energilagring, som hembatterier. För ju mer av solelen som antingen används eller lagras ”innanför elmätaren” desto mindre el finns tillgängligt för försäljning vilket bör leda till att elpriset inte blir lika lågt trots att det är en solig dag.

Fastprisavtalen försvann från marknaden men har nu börjat återkomma. Varför?

– För att förstå det behöver vi gå tillbaka till varför fastprisavtalen till stor del försvann från marknaden under 2022. När ett elhandelsbolag säljer ett fastprisavtal behöver de i sin tur prissäkra sig.

– En kombination av att likviditeten på prissäkringsmarknaderna varit mycket låg och att det fanns en stor osäkerhet om hur elpriset skulle utveckla sig gjorde att flera elhandelsbolag ställdes in för två val: att fortsätta sälja fastprisavtal men lägga på enorma påslag för att minska risken att göra förlust på avtalen, eller att helt enkelt sluta sälja fastprisavtalen. Flera elhandelsbolag valde det sistnämnda, och därför försvann delar av fastprisavtalen från marknaden. Men, i takt med att elmarknaden nu lugnat sig något har fastprisavtalen så sakteliga börjat återvända.

Så hur bör man resonera som kund?

– Trots att vi nu ser en positiv utveckling är riskpremierna fortfarande extremt höga. Det kan likställas med att fastprisavtalen är dyra och att sannolikheten för att det ska löna sig att binda elpriset minskat.

Så du tycker inte att man ska låsa elavtalet?

– I slutändan behöver man som konsument alltid gå tillbaka till sin privata ekonomi. Fastprisavtal är egentligen en ren försäkringsprodukt mot elpriser över en viss nivå. Om man tycker att man behöver låsa elpriset, om än till fortsatt dyra nivåer, för att rädda sin ekonomi ska man såklart göra det. Men jag rekommenderar inte att låsa elpriset av rent spekulativa skäl då de allra flesta har förlorat på det historiskt.

Elområde 1
Norrbottens län samt delar av Västerbottens län.

Elområde 2
Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län.

Elområde 3
Stockholms län, Södermanland län, Gotlands län, Örebro län, Värmlands län, Uppsala län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, Västra Götalands län, Dalarnas län och Gävleborgs län.

Elområde 4
Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län.

 Hallå Björn Björnson!  Berätta, vem du är?

– Jag arbetar som affärsutvecklingschef på GodEl, det har jag gjort sedan 2009. I min yrkesroll ansvarar jag bland annat för produktutveckling, kundutveckling, hållbarhetsutveckling, bolagets system och processer samt kundanalyser och omvärldsanalyser.  Privat bor jag i ett parhus i Norrtälje med min fru och två döttrar. Barnen är små, med allt vad det innebär.

Vad fick dig intresserad av elbranschen?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för geografi och för att elsystemet och dess marknader är så otroligt komplexa. Det går aldrig att begripa helt och hållet, och det inspirerar mig.

Några fritidsintressen?

– När barnen har somnat så råkar jag även ha elmarknaden som ett av mina fritidsintressen, då främst i form av att läsa i kapp allt som hänt på elmarknaden (det går otroligt fort just nu), men också genom att hänga en del på Twitter och försöka bidra med lite insikter om elmarknaden där. I övrigt är jag inbiten AIK:are, hårdrockare och gamer.

Sidan uppdaterad 28 juni 2023

Hjälpte den här sidan dig?